“Het gaat erom dat je je happy voelt bij het bedrijf waar je werkt”
Werken, leren en je verder ontwikkelen bij de Nijhof Groep
Wil je aan de slag als elektricien of loodgieter, wil je werken in de woningbouw of liever in de utiliteitsbouw, blijf je graag in de buurt of vind je het leuk om veel onderweg te zijn? Het kan allemaal bij de Nijhof Groep, die bestaat uit vier bedrijven: Nijhof Installatietechniek, Willemsen Installatie, Salland Installatieservice (SIS) en Installatiebedrijf Eefting. In totaal werken er ongeveer 120 medewerkers.
Marco Hogeboom is Senior Projectmanager bij Willemsen Installatie en daarnaast verantwoordelijk voor het intern opleiden van medewerkers via de Salland Tech Academy van de Nijhof Groep. Marco: “De arbeidsmarkt is krap en als installatiebedrijven vissen we uiteindelijk allemaal in dezelfde vijver. Het werk is bij ons niet heel anders dan bij een ander installatiebedrijf, maar als bedrijf hebben we wel ons eigen DNA, onze eigen werksfeer. Dat is waar kandidaten voor kiezen. Het gaat er immers om dat je je happy voelt bij het bedrijf waar je werkt.”
In gesprek met nieuwe kandidaten probeert Marco daarom allereerst te onderzoeken of er een klik is. Marco: “We kunnen elk paar handen goed gebruiken. We kijken naar wat iemand kan en wat bij iemand past. Is het gevoel van beide kanten goed, dan gaan we kijken waar we zo iemand kunnen plaatsen. Welke monteur zou een goede begeleider zijn, in welke ploeg past iemand het best?”
“Het mooie van Switch naar Techniek vind ik dat het deelnemers laat zien hoe breed de techniek is. Je kunt dus direct onderzoeken welke tak van techniek het best bij je past”
Is er een plek gevonden, dan loopt de kandidaat een paar dagen mee om kennis te maken met het bedrijf en het werk, vertelt Marco: “Ik merk dat veel zijinstromers wel geïnteresseerd zijn in installatietechniek, maar nog geen concreet beeld hebben van hoe dat er in de praktijk uitziet. Daarom kunnen kandidaten het werk eerst een paar dagen zelf ervaren. Want een installateur moet ook wel eens onder de vloer kruipen of een hoge ladder op. Merk je dat dat niet bij je past: even goede vrienden, maar dan is er geen match.”
Leren en ervaring opdoen
Voor gemotiveerde medewerkers is bij Nijhof altijd plek, zegt Marco: “Als de wil om te werken en te leren er maar is, plus een bepaalde interesse voor techniek. We hebben onlangs nog iemand aangenomen nadat hij drie dagen had meegelopen. Dat paste heel goed, er was van beide kanten een klik. Hij start nu met een BBL-opleiding, een combinatie van leren en onder begeleiding praktijkervaring opdoen.”
Met een eigen Tech Academy biedt Nijhof haar medewerkers de mogelijkheid om verder te leren en zichzelf te ontwikkelen in de techniek. Marco: “Wie dat wil kan hier mooie stappen maken, al is daar natuurlijk wel wat tijd voor nodig. Voordat een zijinstromer zonder begeleiding van een senior monteur aan het werk kan, ben je zo twee tot drie jaar verder.”
Juist daarom is het prettig dat kandidaten bij Switch naar Techniek een goede voorbereiding krijgen, vertelt Marco: “Switch naar Techniek biedt kandidaten een gedegen voortraject. Ze leren basisvaardigheden, weten bijvoorbeeld al hoe een meterkast er van binnen uitziet. Daarnaast spreken deelnemers met verschillende bedrijven en krijgen ze daar een bepaald gevoel bij. Als ze een bedrijf moeten kiezen om stage te lopen is die keuze dus ergens op gebaseerd. Dat maakt de kans op succes groter.”
“Als wij als bedrijven in de techniek ons niet profileren,
zoeken kandidaten een andere weg”
Kennismaken met de brede wereld van techniek
Marco: “Het mooie van Switch naar Techniek vind ik dat het deelnemers laat zien hoe breed de techniek is. Je kunt dus direct onderzoeken welke tak van techniek het best bij je past. Naast installatiebedrijven zijn ook partijen als Enexis en Van Gelder betrokken, waar je weer heel andere aspecten van techniek kunt ervaren. Het aanbod is heel breed, we doen niet allemaal hetzelfde kunstje.”
Marco: “Ook in andere sectoren is een tekort aan personeel. Dus als wij als bedrijven in de techniek ons niet profileren, dan zoeken kandidaten een andere weg. We zijn er als werkgevers allemaal bij gebaat dat meer mensen voor de techniek kiezen, we hebben hetzelfde doel. Vroeger hielden we de deur dicht, deelden we niks met elkaar. Gelukkig zijn we er inmiddels wel achter gekomen dat we elkaar nodig hebben.”