skip to Main Content

‘Bij ons kun je alles worden’

Direct aan het werk en van daaruit verder ontwikkelen bij Morrenhof-Jansen

Voor installatiebedrijven als Morrenhof-Jansen brengt de energietransitie veel werk met zich mee. Daarvoor zijn goede vakmensen nodig, maar die zijn op de huidige arbeidsmarkt moeilijk te vinden. Dat is dan ook de belangrijkste reden dat het bedrijf zich heeft aangesloten bij Switch naar Techniek. De eerste deelnemers hebben inmiddels al een leuke, uitdagende baan bij Morrenhof-Jansen gevonden. Switch naar Techniek ging in gesprek met HR-adviseurs Lonieke Wolters en Rik Schuurman.

Lonieke: “Op de huidige arbeidsmarkt is het vinden van goede monteurs echt een uitdaging. Daarom richten we ons meer op intern opleiden. We nemen mensen aan die nu misschien nog geen volwaardige monteurs zijn, maar het wel in zich hebben om het op termijn te worden.”

Rik: “De mogelijkheden zijn bij ons eindeloos. Ons uitgangspunt is dat er voor iedereen een toffe en uitdagende job te vinden is binnen onze organisatie. Een goede begeleiding van onze kant is daarbij natuurlijk essentieel. Zien we aan de andere kant de juiste inzet, een grote mate van verantwoordelijkheidsgevoel, de ambitie om door te groeien en hebben we een klik? Dan kan het haast niet anders dan een match worden.”

325 vakmensen
Morrenhof-Jansen heeft momenteel ongeveer 325 vakmensen aan het werk waarvan 240 monteurs. Zestig van hen zijn leerling-monteur. Lonieke: “In principe heeft iedere leerling één vaste begeleider, dus we hebben ook zestig leermeesters. Als iemand kan doorgroeien tot volwaardig monteur betekent dat ook dat we weer iemand extra kunnen opleiden.”

‘Het grote voordeel is dat je na het doorlopen van één module al aan de slag kunt’

Breed scala aan werkzaamheden
Wat zijn de mogelijkheden bij Morrenhof-Jansen als deelnemer van Switch naar Techniek?

Lonieke: “Je start als basismonteur. En dan is het aftasten: wat vind je leuk, wat is je niveau, waar zou je zelf graag naartoe willen. Want het kan best zijn dat iemand meer affiniteit heeft met loodgieterswerk. Ons bedrijf heeft een heel breed werkveld, dus er zijn veel verschillende mogelijkheden om door te groeien.”

Rik: “We hebben genoeg instapfuncties waarin iemand kennis kan maken met het vak. Je kunt gelijk aan het werk en gaandeweg de volgende stappen maken. Je kunt bij ons alles worden.”

Als installatiebedrijf is Morrenhof-Jansen nauw betrokken bij de energietransitie, vooral bij het verduurzamen van woningen. Rik: “Verduurzaming begint met goede isolatie. Alles wat daarna komt, verzorgen wij. Vooral zonnepanelen en warmtepompen zijn erg populair momenteel. We werken veel aan particuliere woningen en daarnaast ook aan grotere projecten, zoals appartementencomplexen en fabriekshallen. Maar ook voor een lekkende kraan komen we langs.”

Modules

Het opleidingstraject van Switch naar Techniek is onderverdeeld in verschillende modules. Rik: “Het grote voordeel daarvan is dat je na het doorlopen van één module in principe al aan de slag kunt. Je bent direct productief. Dat is voor ons prettig, maar ook voor de deelnemer zelf. Het is fijn als je merkt dat je van toegevoegde waarde bent.”
Lonieke: “Het mooie van de verschillende modules is dat we leerlingen specifiek kunnen bijscholen als dat nodig is, door ze één bepaalde module te laten volgen.”

 

Vanaf het begin betrokken

Morrenhof-Jansen was als werkgever betrokken bij de oprichting van Switch naar Techniek.

Rik: “De arbeidsmarkt is in de technische branche al een tijd heel krap en er is onvoldoende instroom vanuit de ROC’s om dat op te lossen. Daarom zijn we gaan kijken naar andere manieren om vakmensen te vinden. Zijinstroom is een prima optie, maar het is lastig om dat goed te organiseren. Hoe ga je ervoor zorgen dat iemand na een relatief korte opleiding al productief kan zijn? Wij waren niet de enigen die daar tegenaan liepen. We zijn met een aantal werkgevers bij elkaar gaan zitten, samen met partners als WIJ Techniek en het UWV. Daar is uiteindelijk dit programma uit voortgekomen.”

Vissen in dezelfde vijver

Rik vervolgt: “Als werkgevers vissen we allemaal in dezelfde vijver bij het zoeken naar vakmensen. Iedereen heeft hetzelfde probleem. In plaats van elkaar te beconcurreren zoeken we het in samenwerking. Bij Switch naar Techniek leiden we mensen op in klassen van tien leerlingen. Die kunnen we bij Morrenhof-Jansen niet allemaal tegelijk plaatsen, maar als wij er één of twee een plek kunnen bieden en partijen als BAM en Enexis ook, dan kun je dat bundelen. Daardoor heb je ook weer meer instapmomenten, zodat iemand die nu solliciteert niet een half jaar op een plekje hoeft te wachten. Dat krijg je alleen voor elkaar door samen te werken. Gebruik maken van elkaars kennis en kunde en het niet te spannend vinden om af en toe eens bij elkaar in de keuken te kijken.”

Positieve ervaringen

Het opleidingstraject werpt zijn vruchten af: twee monteurs die via Switch naar Techniek bij Morrenhof-Jansen aan de slag gingen zijn inmiddels in vaste dienst. Een derde loopt stage en een volgende stagiair gaat binnenkort aan de slag. De ervaringen binnen het team zijn goed, vertelt Lonieke: “De monteurs hier reageren heel positief op de instromers vanuit Switch naar Techniek. Ze weten dat ze niet zo ervaren zijn, maar dat hoeft geen probleem te zijn als je merkt dat iemand gemotiveerd is om te leren en naar je luistert als je iets uitlegt. Je mag echt nog wel eens een foutje maken, als je maar laat zien dat je wil leren.”

Rik: “Daarvoor is het ook belangrijk dat je goed matcht met je vaste partner. Je bent toch elke week veertig uur met elkaar op pad. We proberen dat wel in te schatten, wie bij wie past. Ook daarin is het belangrijk dat je open naar elkaar bent. Zoals aangegeven verdient iedereen een kans. Iedereen heeft zijn ‘eigenaardigheden,’ zegt hij met een glimlach. “Als je daar open in bent kan een ander daar ook rekening mee houden.”

Back To Top